Webbdagarna Stockholm 2014 | Dag 2

Posted by | March 20, 2014 | Medieinstitutet Stockholm | No Comments

Det sägs att det var över ettusensexhundra personer på Webbdagarna 2014. Jag kan intyga att det kändes som det prick klockan 10.01 i dag när alla skulle fixa sitt morgonkaffe med tillhörande fika. Det blev trångt men gott och fint med många glada ansikten. Men innan det stod jag i entrén mellan åtta och tio och kände igen många från dag ett. Nästan alla. Kanske ingen.

Dagen blev inte så lång som jag hade hoppats på men jag hann se Stefan Löfven och underbara Kunle Oguneye, Head of Products and Program för Kongo.com. Vilken kille! Han berättade om den digitala utvecklingen i Afrika men framför allt i Nigeria. Visserligen har jag vart bortskämd med att få mycket bra och intressant data kring internetanvändning och mobilanvändning från hela världen under mina år på Nokia. Något som jag verkligen uppskattar nu. Kunle berättade om ATM-problematiken de hade i Nigeria. Hur svårt landet hade med att få tag i kvittopapper vid uttagstillfällena, något folket verkligen vill ha när de tar ut sina pengar i ATM-maskiner. Det handlar om trust. Nu har Nigeria löst det med att det skickas ett sms, bara sekunder efter ett uttag gjorts på bankkontot, till de som tar ut pengar i en maskin. Hur mycket världen ska tacka Nokia för Afrikas mobil och internetutvecklingen vet jag inte, men det borde vara ett ganska så rejält STORT TACK i alla fall.

Hur som helst. Tack till Webbdagarna för att vi fick jobba med er och ta del av fina föreläsningar och den sköna atmosfären på Waterfront! Nästa år ses vi under andra förutsättningar, det lovar jag.

Saker jag kommer minnas från Webbdagarna 2014

  1. Lokalerna och tekniken. Waterfront alltså! Vilka salar och vilken skön teknik!
  2. KÖTTET. Det var tusan kött överallt. De hade visserligen styrt upp en bra station för alla andra typer av matintag. Jag tycker ändå att det är dags för större mässor och event att tänka till lite på den här fronten.
  3. Människorna. Den genomsnittliga Webbdagarbesökaren kändes inte så digital som jag hade föreställt mig. Genomsnittsåldern var kanske högre än vad jag trodde också. Det kanske var därför alla snackade om de nya människorna som tydligen har allt det där som “vi” andra inte har. Förmågan att kunna använda flera displayer och devices på en och samma gång.
  4. Mina två klasskompisar vars Instagrambilder tog över den gigantiska skärmen i stora salen vid ett flertalet gånger.

Från dag två kommer jag främst minnas Kunle från Kongo.com och hans livfulla tal om utvecklingen i Nigeria. Hans föredrag finns snart att ta del av online någonstans nära dig. Gör det!

Leave a Reply

Your email address will not be published.