Nigeriansk banklösning och svensk digital tjänstemarknad – kan det hjälpa fattigdom?

Posted by | May 15, 2014 | Outside | No Comments

Jag hade bestämt mig från första början att inte göra politiska utspel på den här sidan. Men nu vill jag göra det ändå. Anledningen är SD´s förfärliga kampanj som är svår att undkomma dessa dagar. Den dyker upp vart man än vänder sig. Men det är inte kampanjen jag vill prata om nu. Jag vill istället försöka förmedla en väldigt naiv och fin lösning på problemet. För fattigdomen är ett problem och än så länge har jag inte sett någon komma med något konkret förslag på hur vi löser det. Så, hur kan vi hjälpa den mest utsatta gruppen av dem alla?Hur kan vi hjälpa de mest utsatta européer till en framtid. Jag läste om en läkarstuderande i Uppsala. Hon tog in en familj i sitt hem. Så kan man göra. Det tillhör väl den kortsiktiga kategorin men det är en uppvisning av mod och hjärta. Vilken medmänsklighet! Vi är alla tillsammans på den här planeten.

Men så började jag tänka själv. Det händer ibland. Hur ska vi som är här i Stockholm just nu lösa så att de får en möjlighet att försörja sig själva? En chans att sätta mat och dryck på sina bod? Hur svårt kan det vara för två miljoner människor att hjälpa ett fåtal extremt utsatta?

Jag kom och tänka på när jag var på webbdagarna och hörde den fantastiskt inspirerande talaren Kunle från Nigeria. Jag fick höra om Afrikas stora framsteg inom banklösningar. Som världsdel, men framför så fick jag höra om allt Nigeria tagit sig an. Hur landet hjälpt stora folkgrupper som står utanför olika system. Människor som inte har möjlighet att skaffa sig ett vanligt bankkonto. Som inte har möjlighet att ta det minsta mikrolån, föra över pengar eller ta betalt mer än i fysiska kontanter. Modellerna och lösningarna ser lite olika ut men det jag framför allt tänker på är den mobila banken (nej, jag tänker inte på en bankapp, eller swish). Jag fick höra om en lösning som kopplar ihop ett telefonnummer med basfunktioner inom banktjänster och som hjälpt miljontals Afrikaner till att skaffa sig bättre förutsättningar. För är det något nästan alla har i Afrika, liksom på de andra kontinenterna, så är det en mobiltelefon med uppkoppling av varierande grad. Tacka Nokia för det. Nigeria har också löst bankomatuttag-problemen med pinkoder som kan skickas till telefonnummer, som sedan kan användas för uttag i en bankomat. Alltså ett uttag utan bankkort men med en digital kod.

Skulle vi kunna förse dessa utsatta personer med en sådan banklösning? En möjlighet till att ta emot och flytta pengar.

Min andra tanke i processen handlar om en ny svensk webbtjänst som liksom mycket annat är taget från USA. Det handlar om att låta människor lägga ut lättare tjänster och uppdrag på webbsajten där andra kan plocka upp och utföra tjänster eller uppdraget. En webbaserad marknad för tjänster. Det kan handla om allt från hundpassning, leverans av kaffe till trädgårdsskötsel.

Koppla ihop tjänsten med de här utsatta personerna. Ge dem en möjlighet att tjäna pengar botrom gatan.

Alltså:

  1. Ta hit en smidig mobil telefonnummerbaserad banklösning
  2. Koppla ihop personerna med den digitala marknaden för tjänster och uppdrag
  3. låt google translate jobba där det behövs

Det är så klart en jäkligt naiv tanke. Det kanske rentutav är en riktigt dålig tanke. Jag vet inte. Jag tänker att en utbredd användning av hela planen skulle liknas vid säsongsjobb, Men fattigdom säsongsjobbar förmodligen inte. Det skulle hålla kvar utsatta som väldigt utsatta, som extremt lågbetalda och riskerna är fler än så.
Samtidigt tänker jag att det inte behöver vara  svårare än så. Jag är rätt säker på att de här människorna är extremt drivna bara de får chansen. De har trots allt tagit sig på mer eller mindre livsfarliga sätt till Sverige. De har lämnat sina familjer hemma med ett mål, att få in pengar till mat och överlevnad, no mather what.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.