Nokia – The Apple of my eye

Posted by | October 29, 2013 | Medieinstitutet Stockholm | No Comments

Jag vet. Det här inlägget kommer bli lite fånigt. Men det kan inte hjälpas. Har man jobbat på samma ställe så sätter det sina spår. Har man jobbat med en viss produkt så tar det tid att komma loss. Det tar tid att släppa lojaliteten. Jag har haft mina år på Nokia. Nästan sex. Jag kom in i företaget när det fortfarande var starkt. Starkast. Men Nokia var samtidigt mitt i en förändring. Den stora skutan som hade ångat på i ett årtioende, utan att någonsin missa målet, skulle svänga lite. Man vill inte längre bara sälja telefoner till slutkund. Man ville sälja upplevelser. Attraktiva tjänster. De tittade in i framtiden och såg vad som höll på att hända. De hade prövar med spel några år innan, men då kanske de låg för sin tid. Nu var det navigering, messaging och music som stod på agendan.

Jag gick in i ett musikteam med målsättning att förändra musikindustrin. Över hela världen lockade vi, Nokia Music, till oss ledande personer från branschen. Nokias tajming var helt rätt. Det var inte den det fel på. Det var annat som inte fungerade. Framför allt i Skandinavien. Vi hade musikstreaming innan Spotify. Vi hade smartphones innan Apple. Men tekniken var inte till 100% perfekt. Det var lite för svårt för kunderna. Dessutom hade Nokia svårt att nå ut med det nya budskapet. Det var inte bara längre telefoner i massor som gällde. Nokia vill vara så mycket mer.

Nokia Music har ändå gått bra. De har stora framgångar globalt och uppskattas av miljontals användare. Det glädje mig också att Windows Phone och Nokia har börjat ta in marknadsandelar i de viktigare länderna nu också.I Tyskland, England och Frankrike ökar försäljning under 2013. Och vad händer när fler börjar använda Windows Phone? Fler börjar använda Bing. Ska bli intressant att se den siffran krypa upp. Det skulle nog alla må bättre av.

Hur som helst. De här åren på Nokia med Nokia Music gjorde att jag på sätt och vis missade den stora Applevågen. Den gjorde att jag satte mig emot Spotify, även om jag har haft ett konto hela vägen. Snart är det ett år sedan jag slutade på Nokia. Ett år sedan jag lämnade Nokia Music. Min lojalitet kanske har minskat lite men jag måste erkänna att jag fortfarande känner väldigt starkt för mina Nokia-produkter.

Jag har listat mina topp fem telefoner och topp fem tillbehör nedan. Men främst ser jag fram emot att sätta tänderna i Nokia Tablet

Topp fem Nokia telefoner

Nokia Lumia 920

Den Gula Nokia Lumia 920 är kanske den bästa mobilen jag har prövat. Och då har jag prövat iPhone 5.

Nokia Lumia 920

Om man scrollar ner en bit på min frontscreen ser man de här vackra tilesen. Bara det gör mig kär i luren.

Nokia 7500 Prism 1

Prismen är fram till idag den snyggaste mobilen jag har ägt.

Nokia n93i

Telefonen som satte ett helt nytt perspektiv på mobilfilmning. Den är fortfarande riktigt kul att filma med.

Nokia 5800 - Tuben

Nokia 5800 aka Tuben. Den här telefonen kommer mitt hjärta alltid ha en sweet spot för. En av Nokias tidigare smartphones som lanserades med Nokia Music

Nokia N800

Nokia N800. Surfplatta/telefon från 2007. Störtskön i sin utformning.

Topp fem Nokia tillbehör

Röd laddningsplatta för Lumia 920

NFC-laddning. Jag har två laddningsplattor hemma och har inte stoppat in en sladd i min telefon på ett år. Så jäkla skönt.

Nokia Play 360

Nokia Play 360. Skönaste kompisen att ha med lite överallt. Bra ljud, trådlös koppling. Laddningsbar. Snygg. Går att parkoppla med sina vänner. NFC kompatibel så klart

Startrekkhörlurar

Bara ett av många par hörlurar som har passerat mig under min Nokiatid. Men de här är nog favoriterna.

Nokia Music

Nokia Music. Mitt självklara val av musiktjänst. Den ger mig allt jag behöver.

Nokiahörlurar

Nokia BH-604. Stora och bekväma hörlurar med blåtandkoppling. Hur bra ljud och batteritid som helst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.