Nokia MixRadio

Posted by | November 22, 2013 | Medieinstitutet Stockholm, Outside | No Comments

Min plan var att skriva ett inlägg om Nokia MixRadio och de andra olika digitala musiktjänsterna som finns där ute. Jag är säker på att ni känner till de flesta stora, men sen finns det ett par mindre. Vad händer om man ställer dem mot varandra. Blir någon smartare då? Kommer någon att byta bort Spotify då? Nej, det är klart att ingen kommer att byta bort Spotify. Inte idag. Så nu blir det ingen jämförelse, ingen topplista. Det blir inte ens mina favoriter.

Istället tänker jag prata om Nokia Music, eller Nokia MixRadio. Ett kärt barn har många namn och Nokia har haft många namn på sin musiksatsning. Nu har det alltså uppdaterats igen. Nokia Music blir Nokia MixRadio. I namnbytet ryms ett par nya funktioner och en helt ny och snyggare design som följer WP-8. Det nya gränssnittet är fantastiskt snabbt och snyggt.

Kort fakta om Nokia MixRadio

  • Nokia MIxRadio är en musiktjänst som hittas i Nokia Lumia mobiltelefoner och i din dator. Den ska så klart driva telefonförsäljning, men det är också en tjänst för musikälskare
  • Tjänsten är gratis och utan reklam.  Eller så betalar man 40 kr i månaden för möjligheten att skippa låtar hur många gånger som helst, få bättre kvalitet på musiken och oändligt med offlinelistor
  • Tjänsten finns i ca 25 länder, och i Sverige
  • Musikkatalogen har över tjugo miljoner låtar
  • Man slipper alla typer av login och signups. Det är bara att tuta och köra vilket gör den till den smidigaste tjänstenn idag
  • De stora musikbolagen är med och många, många mindre, i tjänsten
  • Nokia MixRadio skapar relaterade musiklistor till lyssnaren och erbjuder av musikexperter handplockade musiklistor inom de flesta musikgenres.

Vem är användaren?

Nokia MixRadio kräver sin användare. Är man mitt uppe i sitt musikliv så kommer det inte fungera eftersom man då oftast vill lyssna på den låten man vill lyssna på just precis i den sekund man vill lyssna på den. Så fungerar inte Nokia MixRadio. Utan som namnet avslöjar är det mera  som en radiostation. Du kan alltså inte själv välja vilken låt den ska spela. Det låter inte så bra men behöver inte vara så dåligt heller. Pandora fungerar på samma vis och är väldigt uppskattat i USA. En av de nya funktionerna i Nokia MixRadio är något de kallar för Play Me. Det är en funktion som till ytan ser ut att bestå av en stor play-knapp på landningssidan. Det är en knapp som sätter igång en spellista baserad på din tidigare musikresa. Den här knappen kommer att överaska många…

Jag uppdaterade till Nokia MixRadio för två dagar sedan och är väldigt imponerad av Play Me funktionen. Den spelar väldigt många bra låtar, alltså låtar som den tror att jag kommer tycka om baserat på min musikhistorik. Play Me fungerar nästan lite läskigt bra. Och det var lite för lätt att sätta igång det. Nokia MixRadio appen startar på någon sekund och sen är det bara att trycka igång musiken. Man kan inte missa knappen. En knapp som känner dig innan du hinner skapa en relation till den.

Nokia MixRadio - Play Me

Nokia MixRadio – Play Me

Nokia MixRadio – för oss som inte orkar

Kollar man runt lite på näten om den nya uppdateringen så pratas det just om Play Me uppdateringen. Det liknar den tidigare Skapa En Mix funktionen från Nokia Music. Det är bara mycket lättare nu, och jag är säker på att motorn är steget vassare också. Målet har alltså varit att ge dig en radiostation som alltid vet vilken musik du vill lyssna på. Och det är precis där jag är nu, som musikfan. Jag hittar inte längre så mycket nytt att lyssna på. Jag försöker ibland men trillar alltid tillbaks till historiken. Jag har trots allt snart tjugo års musik-lyssnande i ryggen. Det är en och annan favoritartist där. Istället har jag alltså Nokia MixRadio som vet vilken musik jag brukar lyssna på och som fixar spellistorna automatiskt åt mig. Riktigt skönt. Det som lämnas till mig är att trycka på knappen. Play Me.

Det snygga är relevansen i de skapade musiklistorna blir bättre och bättre allt eftersom jag lyssnar. Jag har möjlighet att ge låtarna tummen upp eller tummen ner. Jag kan också skippa låtar vilket är en hint till motorn att inte spela den låten igen för mig. Det ligger alltså i mitt intresse att hjälpa Nokia MixRadion och Play Me förstå vilka låtar jag vill ha.  Samtidigt får jag, mot min vilja kanske,  chansen att faktiskt upptäcka ny musik som ligger nära mina egna favoriter.
Jag hade som sagt var en musikhistorik när jag startade Nokia MixRadio appen,  men om man inte har det, så anger man helt enkelt ett par av sina favoritartister som Play Me listan kan skapa på. Då får man på samma gång det senaste i nyhetsväg från de artister man har angett på ett snyggt sätt.

Nokia MixRadio Favoritartister

Nokia MixRadio Favoritartister

Nokia MixRadio har förutom Play Me funktionen, som hjälper mig med mina musiklistor, en stor musikredaktion med stora kunskaper inom musik. De här musikexperterna sätter ihop handplockade musiklistor som man kan lyssna till. Enligt deras egna statistik vet dem vilka låtar som fungerar och vilka som inte. Listorna blir alltså mer och mer optimerade för Nokia MixRadios användare. Det är coolt. Om man inte nöjer sig med de interna musikexperterna finns det så klart ett stort antal musiklistor som är ihopsatta av världsartister. Du kan alltså få ta del av Lady Gagas tvåhundra favoritlåtar. Det är också rätt snyggt, om man nu gillar henne. Och det gör nog jag.

För mer info: Dean Pattrick om Nokia MixRadio

Nokia WP8-telefoner tar marknadsandelar i stora telecom-marknader just nu och Nokia MixRadio får mycket beröm. Kan det vara en musiktjänst att räkna med i framtiden? Jag tror det. Sen får vi se vad som händer med tjänsten nu när Microsoft har gått och köpt Nokia. Satsningen verkar dock ha steppat upp sedan dess.

Till sist kan jag avslöja att Nokia MixRadio jobbar precis som vi onlinemarknadsförare kommer att jobba om ett år. Det handlar om att bygga DATA, optimera, lyssna på användarna och förbättra. I Like.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.