Neil Gaiman på Studion

Posted by | May 29, 2014 | Outside | No Comments

Kvällen explodera i ett möte med Neil Gaiman på Kulturhuset men innan den stora smällen fick jag två fina presentationer att inspireras av. Dagen började med master class-timmar på Iprospect vilket gav mig några bra cases från Facebookannonsering. Men eftermiddagen var något av en magisk eftermiddag och först ut vid fyra var Boel Bermann.

Hon var anlitad att hålla en föreläsning om hur man skapar sina karaktärer. Visserligen låg fokus på datorspel men jag tar med mig en del idéer till novellskrivandet.En huvudkaraktär behöver vara alldeles fantastisk, ibland är det personerna omkring hen som måste vara det. Hen måste av en vilja och ett väl uttalat mål, annars händer det ingenting. Jag är ingen gamer men blev bra sugen på att spela Runemaster, spelet Boel jobbar med för tillfället och vars värld och karaktärer hon beskrev inlevelsefullt. Man kan lugnt säga att det verkar vara ett spel med många möjligheter och tvära svängar, mycket beroende på hur man som spelare väljare att tackla sina dialoger.

Föreläsningen som var en del av KulturKraft Stockholm ägde rum på Barbro på Södermalm och efter Boel klev Lars Lundström på scenen. Han har varit flitig manusförfattare för film och tv sedan början på nittiotalet och har nyligen storsuccén Äkta Människor bakom sug. Jag vill kalla det för en sci fi produktion men den har så många nivåer och lager att man kan kalla den för lite vad som helst.

Lars pratade mycket om inspelningen och framtagningen av just Äkta Människor. Hur han som dramaturg och sitcomskrivare fick idén om Robotarna i Äkta Människor. Man blir aldrig för gammal för att tycka och tänka om robotar och att han fick igenom det här projektet är helt fantastiskt.

Sverige är fortfarande ett land som ställer sig på tvären när det kommer till inhemska produktioner kring allt som inte är drama eller thriller. Mörkt, mörkt och mörkt ska det vara, annars blir det genast osäkert.

Lars förklarade om utmaningarna kring hanteringen av Robotarna och skådespelarna. Hur regissören avhumaniserade skådespelarna, skalade av mänskliga egenskaper som att röra sig på ett visst sätt, att aldrig klia sig någonstans. Ta sig i håret och liknande. Och det som skådisarna inte kunde kontrollera själva tog de bort i preproduktion, som ex blinkningar. Det handlar kanske främst om att inte, inte gör det här sakerna utan mer om att göra sakerna fast vid fel tidpunkt. Det kanske låter svårt men effekten är stor bara man låter en människa klia sig i ansiktet vid fel tillfälle.

Jag hoppas verkligen att Lars har fått smak för den här genren och att jag får se fler fina produktioner från honom i framtiden.

Sist men inte minsta så fick jag möjlighet att uppleva en och en halv timme med Neil Gaiman på Studion i Stockholms Kulturhus vid plattan. Jag visste inte riktigt vad jag skulle vänta mig. Jag är inget hardcore fan av honom, vilket jag känner att jag borde vara.

Jag känner till hans verk och de ligger alltid högt upp på listan att läsa, men min lista att läsa står still sedan ett par år tillbaka. Tråkigt nog. Men Neil. Vilken man. Bara presentationen av Ingemar Fasth inför hans uppträde på scen satte en elektrisk känsla i den lilla salen. Och när han kom in, sida vid sida av underbara Johanna Koljonen, så visste man direkt att det skulle bli fantastiska två timmar framåt.

Det började så klart med att Johanna bad honom läsa högt från senaste skapelsen: Oceanen vid vägens slut.
Neil och Johanna fortsatte sedan de två timmarna med att blandade högt med lågt. Det var hela tiden underhållande och fantastiskt. Jag skrattade och grät när Neil med sin brittiska humor tog oss in i sitt liv och med på resan till ett Syriskt flyktingläger han precis genomfört. Av många bra saker han hann säga så väljer jag det här:

Min käre vän Boel Bermann har skrivit mer utförligt om hur Neil Gailmans besök på Kulturhuset var.

“Från Hans och Greta lärde jag mig att föräldrar överger barn om maten inte räcker till. Att gamla damer som bjuder på kaka äter upp dig. Att det går att döda gamla damer”

Leave a Reply

Your email address will not be published.