Mitt liv som svensk gris

Posted by | December 12, 2013 | Outside | No Comments

I dessa dagar tänker jag mycket på kvinnors rätt till liv (tack musikhjälpen och de hundratusentals personer som ställer upp), men jag tänker också på grisarna i den svenska  produktionen. De många svinen som blir julskinkor under december. Jag får panik när jag tänker på det. Ångest. Problemen är där, de ligger ljust och synligt på ytan, ändå så äter vi mer och mer kött. En ännu sämre sak är att vi äter mindre svenskproducerat kött och mer utländskt, vilket så klart innebär att vi har mindre kontroll på produktionen. Men just nu känns det som att jämföra pest med kolera för den svenska djurproduktionen är inget man direkt vill hänga i Julgranen.

Hur som helst. Just nu försöker jag lära mig att bli bättra på att tolka data. Jag vill bli bättre på att visualisera data som finns tillgänglig kring saker och ting. Och det finns massor av fakta kring djur och grisproduktion. Så nu har jag prövat att ställa ett svenskt grislivs händeler mot en människas liv, procentuellt sätt. Jag har använt mig av genomsnittlig svensk ålder och vikt på gris och människa för att ta fram siffrorna.

Grisproduktionens siffror aplicerade på ett svenskt barns liv.

Har jag tur är jag inte den av mina sex syskon i syskonskaran som dör inom fyra dygn när jag föds. Jag hinner knappt lära mig att andas innan de kastrerar mig utan bedövning. Smärtan är enorm. När jag är tre månader gammal skiljs jag från mina föräldrar, men framför allt från min mor och hennes tröst. När jag är tio månader väger jag redan femton kilo och placeras i ett rum på nio kvm, med tio andra barn. Jag spenderar tiden med att äta tre mål mat om dagen, instängd i det trånga rummet med vita och kala väggar, utan den minsta stimulans. När jag har blivit nitton månader, eller strax över ett och ett halvt år gammal, väger jag som en stor fullvuxen man. 94 kg. Nu kommer dem och hämtar mig.

Går det att jämföra?

Nja. Tror inte att man kan jämföra en människa med en gris. Även om många gärna gör det, men då är vi inne på ett annat ämne.  Jag tycker dock att siffrorna visar att vi utnyttjar liv som borde vara väldigt långa och innehållsrika. En gris liv hinner knappt börja innan vi så abrupt avslutar det. Jag höll på att skriva brutalt, något som ligger rätt nära sanningen också.

Leave a Reply

Your email address will not be published.