Grejen med att synas

Posted by | October 23, 2013 | Medieinstitutet Stockholm | No Comments
Det här med att synas. Det är så klart något man blir lite splittrad av. Man vill inte vakna upp en dag och inse att man har sålt sin själ till Lucifer. Jag vill få saker att synas, det vet jag att jag vill. Jag vet också att jag själv vill synas. Jag har inget problem med att synas mycket heller för den delen. Det svåra är att synas av rätt orsak. Att tvinga fram en synlighet kan bara sluta med olycka. Vare sig det gäller en sida eller sig själv. Man brukar säga att en bra kock lägger ner hela sitt hjärta i matlagningen. Det bör man nog säga om oss också. Om vi försöker få något att synas lite halvhjärtligt, slarvigt, då kommer det att upptäckas. Och släckas ned. 
Har jag valt rätt utbildning är det många som frågar sig just. På utbildningar över hela landet har lite ångest börjat byggas. Det är något som självklart händer i min klass också. Det är bara naturligt. Klart man måste få värdera om sina känslor och tankar om framtiden med lite jämna mellanrum. Jag vet att jag har valt rätt. Jag har en fin bild över vart jag är och vart jag är på väg. Ett av mina stora intressen är att skriva om dystopier, i verkligheten lutar det mer åt att jag vill rädda världen. Det är där någonstans jag vill landa. Jag vill få ett fint syfte att synas. Kan jag göra det med onlinemarknadsföring vore det fantastiskt. Jag vill guida någon rätt på vägen. Någon som har något innehållsrikt att säga. Jag är beredd att ge hela mitt hjärta för något och är tillbaka på en inställning där personlig materialistisk vinning inte är lika viktigt längre.
 
När jag ser tillbaka på stora idoler jag har haft så är det många som har haft lite av samma dilemma. De har valt en inriktning i sina liv som skapar konflikter bland deras omgivning. Alltid med resultatet att de har blivit utstötta. De har alla kämpat sig igenom sina barndomar och tonår. Vissa har knappt tagit sig ut på andra sidan. Men på något vis lyckades dem. På något vis slog deras innehåll igenom allt annat. De överlevde och någonstans på vägen blev de sedde av miljontals människoar, för vilka dem var, för vad de gjorde. En idol skiljer sig lite från resten. Bruce Lee. Han syntes överallt. Alla såg honom. Han var som de där köpta annonserna på sidan om sin googlesökning. En gång i tiden, innan han så mysteriskt omkom, sågs han av alla. Ändå var det ingen som klickade på honom. Det var ingen som vågade gå igenom en köpprocess med honom. Han kämpade, skrek och plockade fram alla taggar han kunde hitta. Inget hjälpte. Kanske var det för att han pratade fel språk. Han var visserligen bra på engelska men hade oerhört svårt att nå fram med sitt budskap. När det väl höll på att vända för honom, då brann det där skottet av. Och många är de teorier om varför.

On-Site analys av George Alan O’Dowd, innan han blev Boy George.

George, år 1977.

Ok. George. Problemet är inte att du inte syns. Du syns mycket väl här i den här staden. Problemet är att du syns av fel anledning. Jag vet, det är inte du som har valt fel. Det är inget fel på ditt innehåll. Du har bara valt att nå ut till fel personer. Till fel ställen. Fulställen. Jag kan fråga hundra personer på den här gatan och de kommer svara med ungefär samma ord. Och tro mig, det är ord du inte vill höra. Jag vet att du har bättre ord att klä dig med. Vi måste tänka om hela din situation. Om du vill nå fram med det du vill säga så kan du inte längre vara kvar här. Det finns ingen relevans för dig här. Här vill folk ha sina bruna manchesterjeans och sina enfärgade skjortor. När de ser dig blir dem bara upprörda. Det var inte dig dem frågade efter. Det är inte dig dem behöver just nu. Det betyder då, som jag sa nyss, att du syns, men av helt fel anledningar. Det är som det är,  ingen som vill leka med dig här. Alla hatar dig.

Du måste titta ditåt. Vi måste packa om alla dina lådor och peka om dig. Flytta till London. Där finns det ställen som pratar om samma saker som du. Som tittar effter dina attribut. Jag är säker på att de kan lyfta dig. Du kanske kan gå ihop med ett band jag känner. Deras följare skulle passa dig utmärkt. Ni skulle kunna stärka varandra. Glöm inte bort alla de här som hatar dig nu. De kommer upptäcka dig snart. De kommer upptäcka dig när de vill upptäcka dig. En vacker dag kommer de börjar kolla efter en färgbomb till magjacka, och då kommer de hitta dig, överst på tronen.

Så, omge dig med relevans i stället. Ditt innehåll är redan perfekt. Det är ingen idé att börja peta på det. Försök att stärka det. Mingla runt lite bland personer du gillar. Häng på lite klubbar. Få dem att prata om dig. När du har vunnit dem så följer resten med. Det är jag säker på. Och pröva att ta ett nytt namn. George är så tråkigt vanligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.