Familjens IT-kille

Posted by | November 19, 2013 | Medieinstitutet Stockholm | No Comments

När min familj har problem eller frågor kring datorer, bredband, telecom och tv, vem ringer de då? Jo. De ringer mig. Hela bunten har fått för sig att jag är kundsupport åt rätt många företag och tjänster. Till en början tyckte jag att det var lite smickrande. Det var kul att få hjälpa till de där första åren. Kul att de ringde någon annan än min bror när det behövdes hjälp. För min bror är ohotad familjens handy man. Av någon outgrundlig anledning har han fått alla skills kring byggande, snickrande och liknande saker som involverar verktyg. Jag hade ett jobb för länge sedan där chefen kände min bror. Han var väldigt noga med att påpeka just det faktum att min bror kanske är Stockholms händigaste man. Jag håller visserligen med honom i det, men att få höra det vid varje lunch var lite nedtryckande.

Hur som helst. Misstaget var att låta familjen tro att jag ville vara familjens IT-kille. För det vill jag inte. Det är grymt jobbigt. Det är så många lösenord, program, kunduppgifter, prenumerationer, abonnemang och modeller som ska roddas ihop så att det finns inte. Alla dessa virusprogram. All denna rädsla för virus. Hade jag satt upp ett system från början hade det kanske varit annorlunda. Men det gjorde jag inte. För jag visste inte vad framtiden hade att erbjuda mig.

Men så är det inte längre med DATA-insamlandet. Nu samlar jag DATA. Hela tiden.

Min mor och hennes man har börjat prata om läsplattor. Hur bra det skulle vara att ha en. Jag älskar min mor och hennes man. Det gör jag. Men när det gäller teknik sä år det på den här nivån de befinner sig: GOOGLE STÄNGER NER
Det gör mitt liv lite jobbigare. Jag har försökt förklara att det är jättesvårt att veta hur mycket en läsplatta kommer kosta, för det finns så många olika modeller och abonnemang. Det varierar. Sen kommer följdfrågorna:
– Finns AB på den?
– Fungerar den på landet?
– Finns tv på det?
osv osv.

Här har jag några gånger försökt förklarar hur allt hänger ihop. Hur det här med internet är. Hur det kommer sig att allt inte kan ligga lokalt på en läsplatta. Om de har sett sin kompis titta på teckenspråksnytt så är det inte för att det ligger i LÄSPLATTAN.

Jag hade lika gärna kunnat prata ryska med dem. Något varken de eller jag kan. Så vad ska jag göra? Hur kan jag ta mig ur eländet? Jag vet inte. Jag vet bara att det inte blir lättare att ta mig ur eländet nu när jag har börjat studera till onlinemarknadsförare på medieinstitutet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.