Det här med perspektiv

Posted by | March 12, 2014 | Medieinstitutet Stockholm | No Comments

När jag cyklade hem från skolan idag så filmade jag resan med min GoPro. Jag monterade kameran upp och ner, hängande i styret. En av få kamerapositioner jag inte har prövat ännu. Jag tänkte så klart på att filmen blir upp och ned. Det jag inte tänkte på var att perspektivet förändras när man gör på fel sätt i Adobe Premiere. Det hela vänsterställs. Jag som är mästare på att se saker ur andras perspektiv föll alltså här. Nu kan jag visserligen vända på bilden så att det blir högertrafik men det är otroligt knepigt och fascinerande att se sin tur gå i vänsterfält.

För visst är det en av de viktigare skillsen att kunna när man befinner sig på en marknadsavdelning… Att kunna se världen ur många, många olika perspektiv. Något som jag tränar på hela tiden i mitt skrivande. Det är svårt att kliva ur sin vanliga karaktär. Väldigt svårt. Men så otroligt givande och spännande.

Som nu t.ex. försöker jag skriva om en arbetares dotter vars föräldrar tagit livet av sig för att robotarna tog deras jobb. Allas jobb. Så hon tillfångatog hennes föräldrars dåvarande chefer, för att träna upp dem i sina föräldrars hus. Träna upp dem till något som skulle kunna beskrivas som varulvar. Det är ett annat perspektiv må jag säga. Sci-fi goes steam punk goes socialrealism.

Leave a Reply

Your email address will not be published.