Babytecken och min son.

Posted by | November 13, 2013 | Outside | No Comments

Den här texten kommer att sticka ut från allt det andra jag har skrivit här. Det har inget med skolan att göra. Den lägger sig Utanför alltså. Men det har med kommunicering att göra. Och bilder antar jag. En bild säger mer än tusen ord, och ett tecken säger… ja, ett tecken kanske säger lika mycket som ett ord men det säger det innan det där ordet kan formas i de små munnarna.
Det har också med nyckelordsoptimering att göra. Men den gamla varianten. Den som staplar det givna ordet på varandra för att få fram budskapet aka Var är pappa. Var är pappa. Där är pappa. Pappa. Var är mamma. Var är mamma. Där är mamma. Mamma. osv…

Teckenspråk

Jag försöker lära min son teckenspråk. Babytecken för de små alltså. Han är snart tio månader. Det första tecknet satte han för en månad sedan. Lampa. Han kan alltså göra teckenspråks tecknet för lampa. Det händer ibland att vi går på stan och så ser jag hans lilla hand och de små fingrarna sträcka sig mot en lampa. Det är så fint att se. Ibland försöker han härma ordet också. Det låter oftast inte som lampa. Inte ens med lite fantasi. Efter det tecknet har han mest iakttagit mig och min sambo när vi försöker lära honom fler babytecken. Just nu fokuserar vi mest på pappa, mamma, gröt, välling, mat, äta, dricka, trött, sova och vatten. Enkla teckenspråk, och enkla babytecken.

Varför babytecken?

Det finns många studier som visar att barn som lär sig teckenspråk tidigt utvecklar också sitt talspråk snabbare och bättre. Babytecken är alltså inget som stoppar talspråket, som många verkar tänka när jag berättar om att vi försöker lära vår son babytecken. Mest är det ett sätt att ge sitt barn en chans att dela med sig av sina tankar innan det kan prata.

Min föräldrar är grovt hörselskadade och det var därför vi tog kontakt med Dövas Hus i Stockholm för att se om det fanns någon kurs för familjer, vilket det fanns. Så nu är vi runt tio familjer och barn som försöker lära oss enkla babytecken. Nästan alla är där utan att ha någon kontakt med döva människor, de är där för att utveckla sina barn.

Jag vet inte hur det ser ut med kurser i resten av landet men jag skulle verkligen rekommendera alla att sätta sina barn på babytecken. Det är verkligen ett sätt för både föräldrar och barn att lära sig att kommunicera med varandra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.