Outside

Asylboende i Fagerslätt | Huskvarna

Posted by | Outside | No Comments

Under våren kommer Jönköping kommun att färdigställa 30 stycken boenden för asylsökande/asylflyktingar. Exakt inflyttningsdatum är inte klart men jag ser med spänning fram emot den här tillgången för området som kommer i vår. Inta bara för dessa 30 boenden men också för resterande utökning av området som sker framåt på sikt. Den totala siffran av hushåll som är planerade  har jag inte men känslan är att det ökade trycket måste boosta bussturerna upp och ner från berget till Huskvarna m.m.

Jag är själv relativt ny i Huskvarna och ser bara möjligheter i att det kommer hit flera människor som vill bo, jobba och leva i fred och i frid. Förhoppningsvis kommer några av dessa personer stanna kvar hos oss när deras asylärenden är över, då de förmodligen har hunnit komma in i det svenska samhället och fått lite vänner. Det är lite här vi kommer in, vi som redan bor här, vi kan göra mycket för att hjälpa till i denna process. Det handlar om allt från att vara där och visa sig, försöka svara på generella frågor om det vardagliga Sverige, samla in och dela ut alla möjliga enklare saker som kläder, leksaker och skolmaterial. Att tillsammans få in de i aktiviteter och engagemang som ex. Egnahem BK.
Personligen ska jag försöka göra något i alla fall för att underlätta deras långa väntan på ett nytt liv hos oss. Hur det ska gå till vet jag inte ännu men det finns tid att fundera ut något. Om du vill hjälpa till på något vis är du mer än välkommen att kontakta mig.

Annars så har kommunen olika insatser genom Frivilligcentralen. Mer information finns på kommunens hemsida

Asylboenden Fagerslätt

 

Prolink – stor nyhet från Salomon

Posted by | Outside | No Comments

2016 börjar med en stor nyhet från Salomon. Nya bindning och skosystemet Prolink låter dig vara mer flexibel i valet av just bindning/sko och skida. Mycket spännande och bra nyheter för alla skidsugna!

Vad är Prolink?

Prolink är ett nytt bindningssystem från Salomon som suddar ut gränsen mellan Salomon och Rottefella. Du kan alltså använda dina Salomonskor på Rottefella NNN bindningar och med Rottefella NNN sula på Salomon Prolink bindningar!
Prolink ersätter inte Salomons tidigare system SNS Pilot & SNS Profil, två modeller som kommer att leva vidare, hur länge återstår att se. Prolink är en ny valmöjlighet helt enkelt, en ny lösning för mer flexibilitet.
Om du undrar hur du ska välja Prolink bindning, tänk så här:

  • Salomon Prolink = känsla, lägre bindning
  • Salomon SNS Profil/Pilot = kontroll, stabilitet

Sammanfattning av Prolink-systemet

Idag finns Prolinksystemet som två bindningar för klassisk åkning och i Salomon RC Carbon med Prolinksula.
Salomonskor med Prolink-sula fungerar att använda på Prolink-bindningar och Rottefella NNN bindningar.
Skor med Rottefella NNN sula fungerar på Salomon Prolink-bindningar

Summan av detta är alltså att du blir friare att välja sko/bindning än tidigare.
Värt att tänka på:

Prolink är inte kompatibelt med Salomons tidigare bindningar (SNS Profil & SNS Pilot).

Nyheten är fantastiskt spännande och året battle på bindningsfronten blir mycket intressant. Det blir mindre problem med att byta bindningar hit och dir för att prova nya skor och längdskidor.

Det finns ett par utvalda leverantörer i Sverige än så länge som säljer det nya Prolink-systemet som idag består av två modeller av bindningar och pjäxan Salomon RC Carbon med nya Prolink sulan. Den finns i begränsad tillgång under vinter/vår 2016.

Här kan du köpa det

Salomon Prolink

Salomon Prolink

New York och Cangelosi Cards – 2006

Posted by | Outside | No Comments

Sommaren 2006 åkte jag och min flickvän Anna till New York för att upptäcka staden under en vecka. Vi visste på ett ungefär vad vi ville göra och se men inte så mycket mer utöver det. Det här var innen Facebook, där man nu kan slänga ut en fråga om vilken stad som helst och få hur mycket tips och råd som helst från sitt nätverk.

Read More

Novellantologin “Stockholms undergång” är här!

Posted by | Outside | No Comments

Hurra! Elin på Undrentide förlag har skickat mina fem författarexemplar av skräckantologin Stockholms undergång! Fin känsla att hålla dystopisamlingen i handen efter alla domedagsmöten med Fruktan. Antologisamlingen släpps sista juli 2014 och om du skulle lägga vantarna på ett exemplar, se till att ha packat väskan innan läsningen, så att du snabbt kan lämna stan efteråt.

Sveriges nationaldag och ännu en ledig dag

Posted by | Medieinstitutet Stockholm, Outside | No Comments

Det är bara en vecka kvar av första praktiken och perioden har gått förskräckligt snabbt. Inte minst på grund av massor utav röda dagar.

Dagar som jag brukade tycka väldigt mycket om men när man har en begränsad tid på en arbetsplats blir det snabbt rätt så frustrerande. Och på det kommer klämdagarna också…

Tog en promenad i morse föresten. Det pågår en fotbollsturnering i Hammarbyhöjden. Till syned ganska oskyldigt men efter att ha pratat med en fotbollsmamma vars son var med i turneringen representerande Djurgårdsakademin fick jag snabbt en rätt så obehaglig känsla av hela spektaklet. När de är små ska fotboll vara kul. Ingen ska exkluderas för att färdigheterna inte är på plats än.

Hur som helst. Ha en fin nationaldag på er!

Neil Gaiman på Studion

Posted by | Outside | No Comments

Kvällen explodera i ett möte med Neil Gaiman på Kulturhuset men innan den stora smällen fick jag två fina presentationer att inspireras av. Dagen började med master class-timmar på Iprospect vilket gav mig några bra cases från Facebookannonsering. Men eftermiddagen var något av en magisk eftermiddag och först ut vid fyra var Boel Bermann.

Hon var anlitad att hålla en föreläsning om hur man skapar sina karaktärer. Visserligen låg fokus på datorspel men jag tar med mig en del idéer till novellskrivandet.En huvudkaraktär behöver vara alldeles fantastisk, ibland är det personerna omkring hen som måste vara det. Hen måste av en vilja och ett väl uttalat mål, annars händer det ingenting. Jag är ingen gamer men blev bra sugen på att spela Runemaster, spelet Boel jobbar med för tillfället och vars värld och karaktärer hon beskrev inlevelsefullt. Man kan lugnt säga att det verkar vara ett spel med många möjligheter och tvära svängar, mycket beroende på hur man som spelare väljare att tackla sina dialoger.

Föreläsningen som var en del av KulturKraft Stockholm ägde rum på Barbro på Södermalm och efter Boel klev Lars Lundström på scenen. Han har varit flitig manusförfattare för film och tv sedan början på nittiotalet och har nyligen storsuccén Äkta Människor bakom sug. Jag vill kalla det för en sci fi produktion men den har så många nivåer och lager att man kan kalla den för lite vad som helst.

Lars pratade mycket om inspelningen och framtagningen av just Äkta Människor. Hur han som dramaturg och sitcomskrivare fick idén om Robotarna i Äkta Människor. Man blir aldrig för gammal för att tycka och tänka om robotar och att han fick igenom det här projektet är helt fantastiskt.

Sverige är fortfarande ett land som ställer sig på tvären när det kommer till inhemska produktioner kring allt som inte är drama eller thriller. Mörkt, mörkt och mörkt ska det vara, annars blir det genast osäkert.

Lars förklarade om utmaningarna kring hanteringen av Robotarna och skådespelarna. Hur regissören avhumaniserade skådespelarna, skalade av mänskliga egenskaper som att röra sig på ett visst sätt, att aldrig klia sig någonstans. Ta sig i håret och liknande. Och det som skådisarna inte kunde kontrollera själva tog de bort i preproduktion, som ex blinkningar. Det handlar kanske främst om att inte, inte gör det här sakerna utan mer om att göra sakerna fast vid fel tidpunkt. Det kanske låter svårt men effekten är stor bara man låter en människa klia sig i ansiktet vid fel tillfälle.

Jag hoppas verkligen att Lars har fått smak för den här genren och att jag får se fler fina produktioner från honom i framtiden.

Sist men inte minsta så fick jag möjlighet att uppleva en och en halv timme med Neil Gaiman på Studion i Stockholms Kulturhus vid plattan. Jag visste inte riktigt vad jag skulle vänta mig. Jag är inget hardcore fan av honom, vilket jag känner att jag borde vara.

Jag känner till hans verk och de ligger alltid högt upp på listan att läsa, men min lista att läsa står still sedan ett par år tillbaka. Tråkigt nog. Men Neil. Vilken man. Bara presentationen av Ingemar Fasth inför hans uppträde på scen satte en elektrisk känsla i den lilla salen. Och när han kom in, sida vid sida av underbara Johanna Koljonen, så visste man direkt att det skulle bli fantastiska två timmar framåt.

Det började så klart med att Johanna bad honom läsa högt från senaste skapelsen: Oceanen vid vägens slut.
Neil och Johanna fortsatte sedan de två timmarna med att blandade högt med lågt. Det var hela tiden underhållande och fantastiskt. Jag skrattade och grät när Neil med sin brittiska humor tog oss in i sitt liv och med på resan till ett Syriskt flyktingläger han precis genomfört. Av många bra saker han hann säga så väljer jag det här:

Min käre vän Boel Bermann har skrivit mer utförligt om hur Neil Gailmans besök på Kulturhuset var.

“Från Hans och Greta lärde jag mig att föräldrar överger barn om maten inte räcker till. Att gamla damer som bjuder på kaka äter upp dig. Att det går att döda gamla damer”

Nigeriansk banklösning och svensk digital tjänstemarknad – kan det hjälpa fattigdom?

Posted by | Outside | No Comments

Jag hade bestämt mig från första början att inte göra politiska utspel på den här sidan. Men nu vill jag göra det ändå. Anledningen är SD´s förfärliga kampanj som är svår att undkomma dessa dagar. Den dyker upp vart man än vänder sig. Men det är inte kampanjen jag vill prata om nu. Jag vill istället försöka förmedla en väldigt naiv och fin lösning på problemet. För fattigdomen är ett problem och än så länge har jag inte sett någon komma med något konkret förslag på hur vi löser det. Så, hur kan vi hjälpa den mest utsatta gruppen av dem alla? Read More

Fiberoptik och pitchar

Posted by | Outside | No Comments
Jag sitter som ordförande i min bostadsrättsförening, ett uppdrag jag finner vara väldigt kul och givande. Det är lika delar lärorikt som konflikter med grannar. Det bästa är att man vet allt om alla grannar efter ett tag. Ni vet, håll era vänner nära men fienden närmre. Nej, så illa är det inte, vi tycker om varandra här i Hammarbyhöjden. Read More

Harrods och Vivienneskjortan

Posted by | Outside | No Comments
London är min favoritstad i världen. Jag åker dit rätt ofta. En av de bästa dofterna jag vet är lukten av London. När man har stigit av tåget vid Victoria station. Det var i London jag en gång i tiden jobbade med att kränga ringsignaler och små lättklädda bikinibilder som nerladdning till featurephones. Det var i London jag blev expert på mumier men det var framför allt i London som jag träffade Anna, min fästmö och mor till min son. Det var också där jag vid ett av många besök bestämde mig för att besöka Harrods. HARRODS. Read More

GoPro likes my Cyklokross

Posted by | Outside | No Comments

Prövade GoPron på Cyklokrossen och är mycket nöjd med kamerapositionen på cykeln. Det här kommer bli en kul cykelsommar! När man cyklar mycket, både i stan och i skog, så händer det konstiga saker nästan hela tiden.

Top Five Power Youtubes

Posted by | Outside | No Comments

Har ni Youtubevideos som ni alltid kommer tillbaka till? Videos ni om och om igen tittar på för att inspireras, stärkas eller bara få känna det där pirret av något awesome? Eftersom jag gillar att göra listor, som alla andra, så följer fem av mina power up youtube-videos här nedan:

)
Gorillaz – Empire Ants (Live On Letterman)
Det är så mycket brilliant i det här framtrådandet att hälften vore nog. Damon är skön, bandet är skönt, kören är fantastiskt och Little Dragon är som bara hon kan vara. Kommer alltid kunna gå tillbaka till den här videon och inspireras. Read More